Saturday, December 7, 2013

Adakah aku menjawab soalan kamu

Bismillahirahmanirrahim . Alhamdulillah sampai hari ini aku masih di beri peluang untuk menikmati dan merasai nikmat kurniaNya .
Malam ini sunyi . Indah sungguh bandar ini

Sudah berapa hari aku mencari mood seperti ini . Melayan perasaan . Namun harapan aku hampa . Mana mungkin aku bisa berfikir di kala kepala memikirkan keadaan mereka . Ya , aku rindu ummi abah . Rindu pelukan mereka .
Jika bisa , ingin sekali aku berlari menuju mereka . Memeluk dan mengucup pipi mereka . Namun apakan daya
Aku harus menjalani hari hari aku di sini , jauh dari mereka . Hanya doa yang mampu aku titip kan agar mereka baik baik sahaja . Aku pasti , jika aku merindui mereka , mereka jauh lebih merindui aku .

Sejak aku mendirikan rumah tangga , ada sahaja yang menyuruh aku malah mendesak untuk aku berkongsi segala cerita . Bagaimana ia bermula .
Titik perkenalan aku dan dia . Tiada jawapan yang sesuai untuk aku berikan kecuali alhamdulillah , kami jodoh . Hampir 20 tahun aku hidup ,
Allah beri apa yang aku ingini . Allah tidak kejam . Dia menjawab setiap doa aku . Dia membalas setiap titisan air mata aku . Allah
Sukar aku ingati masa lalu . Entah bagaimana rupa tingkah laku aku .
Mungkin kalian lebih mengenali ku . Sedaya upaya aku tinggal kan , aku lupa kan . Aku jatuh dan seolah olah aku lumpuh . Saat itu dan ketika itu, setiap malam aku sujud padaNya mohon ampun . Setiap hari aku berdoa agar Dia hadirkan seseorang untuk menjaga ku . Aku perempuan , mana mungkin aku kuat apatah lagi jauh dari ummi dan abah .

Allah menjawab . Allah hadirkan dia dalam hidup aku . Memang aku akui, kami satu kelas . Tapi sayang nya sebelum ini aku tidak pernah sedar akan kewujudannya . Mungkin saat itu , masanya belum sesuai maka Allah tutup mata aku dari memandangnya .

Seingat aku kali pertama dia menyapaku semata mata hanya menegurku tentang aurat . Dia hanya meminta agar aku menjaga batas pergaulan dan menjaga cara pemakaian . Hari itu , aku seolah olah berbicara dengan cermin kaca  . " buruk sangat kah aku ? Pantas kah aku mendapat teguran seperti itu ?

Hari demi hari . Sedikit demi sedikit dia ubah aku , dia ubah cara pemikiran aku . Dia ubah segalanya tentang aku . Aku tidak kisah akan mulut orang . Ah , mereka berhak berkata kata . Ada sahaja yang kata aku berubah hanya kerana seorang lelaki .

Awalnya begitu . Langkah pertama telah aku mula . Berubah
Hanya tunggu saat ikhlas . Alhamdulillah , lama kelamaan aku ikhlas . Aku betul kan niat . Aku berubah bukan kerana dia . Tapi kerana Allah

Pada awalnya aku sangka dia akan pergi setelah dia berjaya mengubah aku . Tapi sangkaan aku meleset .
Pada satu hari dia bertanyakan aku tentang kahwin muda .

" boleh saya tanya satu soalan ?

" yes , apa dia ?

" apa pendapat awak tentang kawin muda ?

" hmm . Entah lah , dulu sebelum saya berubah jadi macam ni saya sangat tentang kalau orang nak kawin muda ni . Mana taknya , lepas kawin nak bagi makan apa ? Nak nak kalau tiba tiba dapat anak ? Haaa kan susah . Tapi sekarang , bila berada di jalan Allah ni saya rasa , remaja memang perlu kepada kawin muda . Sebab zaman sekarang , maksiat berleluasa . So why not , saya tak kisah kalau kawin muda as long as mak ayah bagi restu .

Itu sahaja soalannya , habis di situ .

Pada suatu malam , ketika berbual dalam telefon dengan abah nun jauh  di sana , aku bertanya kan soalan yang sama . Di sebab kan abah aku seorang yang jenis strict orangnya , maka aku membuat nada seolah olah aku sedang bergurau .

" abah , ateh nak tanya satu soalan , tapi abah jangan lah marah yeeee. Ateh cuma nak tahu

" ya , apa dia pulak ni ?

" apa pendapat abah tentang kawin muda ?

" hmm , abah tak halang kalau awak nak kawin muda asalkan ekonomi tu dah stabil . Abah cuma risau awak tak boleh nak survive after nikah .

Dia menjawab soalan aku . Satu gurauan seolah olah bertukar keadaan.
Kali ini abah betul betul maksudkannya .
Aku kenal abah . Dia tidak suka bergurau tentang perkara yang dia anggap serius .

Yes , aku dah tahu apa masalah orang orang tua . Apa masalah mereka menghalang anak anak untuk kawin muda . Duit

Satu hari , aku tidak pasti tarikhnya . Aku adakan mesyuarat tergempar dengan suami ku  , saat itu masih belum bergelar suami .

Dihadiri oleh orang ketiga . Teman sekelas ku . Orang yang aku percaya
Ketika itu di dalam perpustakaan .

" awak , awak tahu tak . Orang orang tua ni dia tak bagi kawin awal sebab dia risau anak dia makan pasir lepas nikah , so kalau awak nak kawin awal , awak fikir lah macam mana nak dapat duit .

" kita dah tubuhkan humaira collection . So kita usahakan perniagaan tu . Cukup duit yang kita target kita kawin ?

" haa ? awak nak kawin dengan saya ? Biar betul .
Saya ni baru berubah ,
Saya rasa awak perlukan perempuan yang baik dan boleh jadi isteri yang taat kepada awak kot and perempuan tu bukan saya .

Dia tidak menjawab . Dia hanya diam membisu tanpa kata .
Perasaannya terus di pendam biar jadi luka . Bagi dia , cinta tak perlu di luah .

Malam ke esokannya aku mendapat panggilan dari kelantan , ummi .

" ayah zaid call abah tadi .

" hah ? Betul ? Dorang cakap apa ?

" ayahnya kata nak masuk meminang .

" bila ?

" raya puasa nanti .

" abah cakap apa ? Aku mula gelabah

" abah setuju .

Senang nya . Macam tu saja ?

Ya allah , senangnya allah buka jalan . Ummi abah tidak pernah beri kelulusan untuk berkahwin sebelum anak anaknya genggam ijazah .
Tapi kali ini ? Apa aku mimpi ?

Di cubit cubit pipi ditampar tampar dahi . Kenyataan . Realiti

Alhamdulillah , kami bertunang . Aku dan dia selalu fikir bagaimana untuk cari duit . Tak nak susahkan ummi abah

Kami menabung , itu cadangan daripada dia . Dia hadiahkan aku satu tabung . Dia kata , setiap hari kita menabung . Sehari seringgit .
Tiap tiap hari tabungnya di isi . Aku dan dia , seringgit seorang . Sehari dua ringgit . Sebulan enam puluh . Cukup bulan dia bank in kan dalam bank . Jualan jubah humaira collection memberansangkan . Alhamdulillah , kadang kadang kami dapat rm700 seminggu untung bersih . Usaha dan tawakkal . Allah memang buka jalan seluas luasnya untuk kami kawin .

Dalam tempoh bertunang . Aku risau , banyak yang perlu aku dan dia bicarakan hingga terkadang mengundang fitnah .

Aku pernah berkata

" kita dalam tempoh bertunang . Syaitan bertungkus lumus supaya masjid tidak akan terbina . Dan , saya tak nak jadi fitnah kepada awak .

Teman sekelas ku sering menjadi mangsa . Perlu ke hulu ke hilir bersama aku . Bimbang dengan kata kata orang , apatah lagi aku juga tidak mahu menjatuh kan imej mereka yang bertudung labuh .

Syukur tak terhingga . 22hbNovember tarikh bersejarah kami .
Penat lelah kami kumpul duit . Penat lelah kami menjaja jubah sana sini. Sibuk belajar lagi , dia sibuk dengan tugas MPP lagi , aku dengn JPK lagi . Tapi tak ada halangan untuk kami . Dia selalu pesan , kalau kita nak pasti tak ada alasan . Pointer dia naik banyak , pointer aku turun 0.01 , tapi tak apa  . Ummi abah nampak usaha kami . Mereka benarkan kami bernikah seawal usia 19 tahun . Allahu rabbi

Dari awal aku dan dia , kami tidak pernah bercinta . Dia menganggap aku sahabat . Dan aku menganggap dia adalah anugerah . Anugerah dari Allah . Perberian Allah , mana mungkin aku sia sia kan .

Allah beri aku menikmati perubahan . Aku sudah cukup gembira
Dia beri aku bonus , suami persis nya . Syukur
Jutaan terima kasih kepada Allah pun belum cukup . Aku bahagia Allah

Hari pernikahan ku di penuhi dengan tangisan ummi abah . Tangisan mertuaku . Tangisan adik beradik
Benar kata Kak Deq , saat aku sah bergelar seorang isteri dan dia sebagai seorang suami . Seolah olah satu beban hilang . Pintu maksiat tertutup . Ya allah  , allahu akbar

Hidup aku tidak berubah begitu banyak . Aku masih sama cuma komitmenku bertambah . Tapi aku cukup selesa kerana di saat remaja masih sibuk menghabiskan masa , aku sibuk menjalankan tugas ku sebagai isteri . Masa ku terhad , yang penting ia tidak berlalu dengan sia sia .

Aku teringat kata katanya selepas beberapa minit kami sah bergelar suami isteri

" saya dah lama perhati kan awak . Saya suka awak , buktinya saya nikahi awak.

" terima kasih awak sebab terima saya bukan kerana masa silam saya . Tetapi terima saya kerana saya yang sekarang

" kalau bukan awak yang dulu , awak tak akan jadi awak yang sekarang kan ? Hidungku di tarik . Dia tersenyum

Berderai air mata gugur .

" jangan menangis ye , saya cinta awak sampai syurga .

Friday, November 29, 2013

Jatuh cinta dengan suami . Boleh ke ?

Sedang aku melangkahkan kaki masuk ke dalam train .
Aku berpakaian serba hijau . Aku dan dia . Sedondon
Sama persis mereka yang sedang hangat bercinta .

Aku pandang kiri . Ku lihat kanan . Ahh , train ini selalu penuh
Orang seperti aku memang tidak layak untuk duduk .

Mata aku terpaku melihat seorang wanita tua . Khusyuk membaca
Entah buku tajuk apa pun aku tidak pasti .

" ai tengok apa ?

Terkejut . Seolah olah aku baru sedar dari lena .

"Haaa ? Tak ada apa pun . Tu haaa saya tengok mak cik tu , rajin baca buku .

" awak suka menulis kan ?

" ye , kenapa ?

" awak percaya tak dalam masa beberapa tahun lagi orang ramai akan pegang buku yang awak tulis tu ? Buku hasil tulisan tangan awak sendiri  .

" haaa . Tipu lah , tulisan tangan saya tak seberapa . Sekali baca pun sudah mual . Bosan , kalau ada orang yang sudi baca buku saya pun mungkin sorang je . Awak

Ya , tulisan tangan ku tak seberapa . Sudah beberapa minggu tulisan tangan ku di hantar dengan harapan ia bakal di terbitkan . Tiada maklum balas , aku hampir putus asa untuk menulis lagi

" awak , sekurang kurangnya awak cuba kan ?

" ye , saya usaha .

Terdetik dalam hati , benar katanya . Biar orang tak nampak tapi sekurang kurangnya aku cuba . Usaha . Berharap walaupun aku sendiri tak tahu sampai bila .

" lapar tak ?

" hmm , lapar .

" kita makan tepi jalan nak ?

" hee , kfc depan tu . Jom

" haish . Baik lah cik isteri

Ikut kan dia memang nak saja makan tepi jalan aku memang perempuan yang mengada . Kesian , dia selalu kena ikut kan aku

Keluar saja dari kfc . Dia tarik tangan aku ke gerai depan . Gerai steamboat . Gemar betul dia dengan makanan sebegitu

Alhamdulillah . Allah beri aku nikmat kenyang di saat ramai lagi saudara ku kelaparan .

Kali ini kaki melangkah masuk ke dewan . Aku dan dia perlu mengambil baju untuk di pakai di program anjuran menteri besar selangor .
Masuk sahaja dewan  . Mata ku terbeliak besar
Jamuan makan ? Aku mula heran

" awak , en hakim tak cakap pun ada jamuan makan bagai . Dia kata suruh ambil baju je .

" entah . Hakim tu memang pelik , dari dulu . Saya dah lama bengang dengan dia sejak hari tu , orang call tapi tak reti reti nak angkat .

" tak apa lah . Biarkan je dia , awak makan ea , saya kenyang

Dalam dewan , taklimat program di beri
Jelas mukanya tidak fokus . Langsung tak
Dia hanya banyak ketawa . Entah apa yang melucukan pun aku tak tahu

" afaf , sahabat sejati macam mana ?

Terus dia angkat tangan ke atas , memuncungkan mulut sambil menyebut " buubububububu "

Itu trademark kami , sahabat sejati .

Kebiasaannya apabila telingaku mendengar trademark tersebut aku akan ketawa . Tapi kali ini , tumpuan ku pada taklimat . Mana mungkin aku menganggap itu satu perkara yang melucukan

Tapi , aku serba salah .

" awak , boleh saya tanya satu soalan ?
" apa dia ?
" kalau awak buat lawak tapi saya tak gelak , saya dapat dosa tak ?

Tanganku dipegang erat . Di hadapan khalayak ramai aku tunduk tanda malu . Dia hanya mengukir senyuman

" tak , awak tak dosa . Saya tak marah kalau awak tak gelak

Aku hanya mampu tersenyum tanda lega .

Habis taklimat . Tepat pukul 10 malam
Keluar sahaja dewan , dia membuka kata

" sekarang dah lambat , nak naik train pun tak sempat

" entah lah , check in hotel jelah . Nak call ummi pun takut dia penat nak datang ambil

" haish , tak ada benda lain dia fikir . Hotel jee , jom lah kita jalan jalan dulu sambil fikir macam mana nak balik

" baik sahabat .

Tak sampai lima belas minit berjalan , kasut aku kopak . Kaki aku luka

Dia dukung pergi masjid . Aku dan dia duduk di situ
Kami sembang . Cerita itu dan ini .

Indah sungguh . Bahagia

Ya allah , aku jatuh cinta . Jatuh cinta dengan dia
Dan itu satu rasa yang bukan sia sia . Kan ?

Dari jauh cahaya lampu kereta pak lang mematikan perbualan kami

" kesiannya kamu berdua . Dari pukul berapa keluar ?
" tengahari tadi haaa .
" zaid , suruh lah abah belikan kereta . Hadiah perkahwinan kamu

Zaid , dia hanya diam . Aku sendiri pun malas membuka kata .
Bagi aku , aku tidak pernah kisah akan sebuah cerita hidup yang susah .
Mendapat sesuatu dari apa yang di usahakan sendiri rasanya lebih bermakna .

Aku percaya , suatu hari Tuhan pasti beri kesempatan itu .
Kadang kadang bila kita rasa kita susah , kita akan lebih menghargai hidup . Bukan kami tidak mampu , tapi kami memikirkan sesuatu yang lebih penting daripada itu

Tuesday, November 26, 2013

Memang indah kalau kena pada tempatnya

Bismillahirahmanirrahim , alhamdulillah selamat sampai key L dari ipoh . Semalam . Teman dia pergi poli . Tengok tengok student baru masuk
Harini hari pertama rasanya aku jalan kan tugas sebagai seorang isteri . Nothing change cuma biasa lah . Kemas rumah , masak . Oh masak ?
Rumah ni mana ada bersepah cuma dia yang nak kemaskan stor yang penuh dengan periuk belanga . Hehe
Pagi pagi lagi bangun kejut kan encik suami
Awak , awak rasa nak makan apa harini ?
Hmm , kenapa tanya ?
Alahai saya ingat nak pergi pasar . Nak masak untuk awak
Eleh . Nak masak ea ? Hmmm mee goreng . Betul ke nak masak ?
Betul lah , jujur saya tak pandai masak . Tapi saya cuba ea
Okay , dah dah . Pergi siap siap , solat subuh lepas tu cerah siket kita pergi pasar.
Sampai saja kat pasar tiba tiba rasa banyak pulak benda nak beli .
Nak itu nak ini . Mana tak nya dalam kepala ni fikir kejap lagi masak mee goreng , tengahari nak masak apa , malam pula macam mana ?

Aku ambil je apa yang aku rasa perlu . Dia tukang bawa barang , masa aku tengah pilih pilih sayur dia pandang . Lamaaaaa
Kenapa awak pandang ?
Nampak terserlah keibuan awak . Dia senyum
Oh yeke ? Dalam hati . Ya allah apa hal dia ni buat aku malu pulakk . Aku tunduk seolah olah , tak ada perasaan
Punyalah banyak barang . Penuh satu bakul
Apa yang tak ada , semua ada . Kicap , sos , chili , sayur , susu , biskut , mee , roti , ulam ulam , budu . Budu ?
Haaaa . Budu
Aku beli sebab haritu kat kelantan aku nampak dia makan macam selera je . Aku rasa dia suka
Balik rumah , masuk dapur masak . Sama sama, dia suruh aku masak lebih sebab nak pegi bagi rumah nenek . Biar nenek rasa
Hmm , nak bagi nenek rasa kena masak sedap sedap lah
Masa tengah makan aku pandang dia .
Dia pandang aku . Dia Kerutkan dahi tanda pelik  mungkin .
Kenapa pandang ?
Encik hakim call tadi , kita kena ambil baju untuk program next week
Bila kena ambil ?
Malam ni
Okay , dia sambung makan . Tak pandang aku langsung
Awak .
Ya .
Banyaknya awak makan . Sedap ?
Sedap .
Betul ke ? Ke awak nak jaga hati saya ?
Kalau tak sedap saya tak makan , sebab sedap lah saya makan banyak ni.
Saya jujur kan . Dia gelak
Dalam hati , huh . Harap harap apa yang dia cakap betul .

Monday, November 11, 2013

Sebab apa .

Bismillahirahmanirrahim . Alhamdulillah rasanya dah lama tak update . Last update before final kalau tak salah . Sekarang final pun dah 2 week habis . Syukur sangat sangat
Walaupun final dah habis actually afaf still lagi sibuk . Mana tak nya , nak buat persiapan untuk nikah nanti . Dah tak lama dah , rasanya dah boleh kira pakai jari kan :)
So thats why lah afaf susah sangat nak update . Haritu ada orang tanya ai tak update belog dah ke nanti dah jadi isteri orang lagi lah sibuk . Sebenarnya nak update tapi tu lah , tak ada masa lagi dan rasanya tak ada benda nak share . Totally kosong dalam kepala
And kalau pasal nanti dah jadi isteri orang afaf akan jadi makin sibuk tu afaf tak tahu lagi . Walaupun tugas lain bertambah insyaallah afaf akan cuba tarikan pena ini . Afaf suka bercerita . Jadi mana mungkin afaf tinggalkan belog . Kan ? Afaf tahu perkahwinan bukan benda yang boleh have fun . Afaf tahu itu dan mohon doakan afaf ye
Doakan afaf akan bakal jadi isteri yang solehah kepada seorang lelaki yang telah di beri amanat oleh ummi abah , righteous daughter for ummi and abah dah juga hopefully pelajaran afaf baik baik saja .
Dan alhamdulillah one month yang lepas Jabatan Perkhidmatan Awam telah luluskan perkahwinan afaf .
Setakat ini semua berjalan lancar . Tak ada masalah , hantaran pun totally dah siap and the most important thing is ianya buatan tangan afaf sendiri . Afaf tak tahu lawa ke tak tapi afaf cuma nak cuba buat sendiri , ia lagi buat afaf puas hati . Kalau tak comel pun rasanya masih boleh di perbaiki . Kan ?
Rasanya belog ni tempat yang sesuai untuk afaf mohon maaf dekat semua yang afaf tak ajak pegi majlis kawin afaf 23hb nanti . Bukan niat tak nak ajak tapi because of haritu sibuk dengan final so bila dah habis final semua pakat nak balik jadi tak sempat langsung nak invite .
Pakat mari lah deh :) haaa tu dio kecek kelatey . Haha

Sunday, September 22, 2013

Allah sangat baik

Allah sangat baik
Aku sering kali berbuat dosa , bukan sekali
Entah kali ke berapa pun aku tak pasti .
Sangat baik , aku sentiasa di beri peluang untuk bertaubat

Allah sangat baik
Dia beri aku ummi abah yang selalu ada dengan aku .
Apa sahaja permintaan ku pasti di penuhi
Sehingga ada suara yang berkata ' untung lah kau afaf , mak ayah kau sporting , apa kau nak kau dapat . ' aku sekadar diam . Ya , alhamdulillah

Allah sangat baik
Dia beri aku kakak dan adik
Adanya mereka yang selalu hiburkan hati

Allah sangat baik
Dia beri aku tempat tinggal. Walaupun tidaklah seindah istana, tapi cukup untukku berlindung dari panasnya mentari

Allah sangat baik
Adanya Humaira Collection
Walaupun tidak se gah mana ,
Itu tetap rezeki .
Siapa bagi ? Allah

Allah sangat baik
Dia berikan aku kekuatan di saat aku lemah
Di saat air mata membasahi pipi , dia biarkan aku terlena .
Bila mana aku tersedar , aku kembali ceria

Allah sangat baik
Dia beri aku sahabat. Aku berkongsi suka dan duka dengan mereka .
Banyaknya ragam . Aku percaya , Allah temukan aku dengan ramai sahabat bukan untuk menghakimi tapi untuk mempelajari .
Masing masing dengan sikap tersendiri

Allah sangat baik
Di saat aku tidak percayakan sucinya cinta
Dia hadirkan aku seorang tunang yang baik .
Di saat aku melihat ramainya remaja jatuh ke jurang maksiat ,
Allah memilih aku untuk meraih cinta halal . Insyaallah

Allah sangat baik
Dia beri aku macam macam
Aku cuba kira , satu dua tiga .
Ah banyak . Mana mungkin aku mampu membilangnya
jadi aku cuba guna kalkulator saintifik,
ah...math error?
Itu tanda terlalu banyak benda yang telah Allah beri.

Allah sangat baik
Aku mahu buat baik pada allah juga.

Allah beri aku macam-macam. Aku pun perlu beri sesuatu!

Aku cuba cari satu hadiah paling istimewa buat-Nya.

Aku belikan cadbury .
Besar . Black forest kegemaran aku
Tapi Allah tak mahu

Aku belikan perfume terwangi.
Mahal. Cantik. Import dari Istanbul
Allah tak mahu.

Aku belikan gadget tercanggih.
Boleh main game. Boleh access internet. Boleh buat macam-macam.
Allah tak mahu.

Kenapa Allah tak mahu? Aku sayang Kau, Allah!

Hari ni baru aku tahu, apa yang Allah mahu.

Hanya satu.

Allah mahu supaya aku menjadi hamba-Nya yang taat.

Tapi, aku tak boleh.
Kerana aku memang hamba yang pembohong.
Yang aku tahu hanyalah mengatakan cinta, tapi hati dusta.
Yang aku tahu ialah berkata syukur, tapi hati kufur.

Aku bukan hamba yang baik, kan Allah?

Tapi..
Allah, aku mahu menjadi hamba yang baik. Boleh kan?

Terima kasih Allah,
kerana memberi aku kesedaran,
serta memberi aku peluang,
dan kerana tidak menghukum aku atas segala kelalain aku selama ini.

Aku ialah hamba, Engkau ialah Tuhan.

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
Tidak aku jadikan jin dan manusia, melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku (51;56)

Sunday, September 15, 2013

Hiv Test

Bismillahirrahmanirrahim . Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Dah lama tak update ? Okay ini jawapannya , lately afaf sangat busy dengan assignment , study and prepare untuk wedding nanti . Seriously sibuk . Nak final lagi , haih
Tapi alhamdulillah , malam ni ada juga masa nak stay infront of lappy untuk update belog .

Sebulan sahaja lagi final , ya allah . Takut jugak lah sebab totally afaf tak study betul betul lagi . Entah bila , study week mungkin :)) Hehe
So far study okay lagi . Tak ada masalah sangat kecuali dengan subjek banking . Afaf perlukan masa yang agak lama untuk faham semua tu even mulut lecture dah berbuih buih ulang benda yang sama .
Benda biasa , bagi student . Itu perkara biasa

2 minggu yang lepas , afaf pengsan lagi . Memang ummi risau sangat sampai kan dia call Zaid then bagitahu nak datang ipoh . Zaid pula bukan nak tenangkan ummi , dia cuma bagitahu

" Haaa datang lah ummi , jangan tak datang " Alahai . Mungkin dia tak tahu , kelantan dengan ipoh itu jauhnya macam mana .

Tapi alhamdulillah , tak ada yang complicated sangat . Perkara biasa , afaf sihat . Cuma mereka yang kurang percaya , macam mana sekali pun keadaan afaf . Mereka tetap risau , ya . Itu tanda sayang
Btw , thanks kepada kawan kawan yang tolong pikul afaf dari tingkat dua sampai ke parking kereta. Dorang kata , seriously afaf memang berat . Esokan nya afaf pergi kelas afaf nampak dorang urut lengan masing masing then tiba tiba rasa macam " should i have a diet ? Oh , tidak .

Then tentang persiapan nikah pula , alhamdulillah tadi afaf selesai buat Hiv Test . Hasilnya , negative
Segan pula time dalam hospital tu , ummi main ambil ambil gambar depan nurse . Alahai


" ummi , tak payah lah ambil gamba lagi .
" Alah , nanti awak nak update dalam blog kan .
" hah ? Grrrrr -___- Okay kalah



 awal awal ingat dia nak ambil darah banyak sangat . Rupanya -___- 





 Then after hiv test kami menuju ke rumah anak yaatim puteri harapan . Finally , jejak ke sini untuk kali yang kedua .

Bila kaki ini jejak saja tempat ni tiba tiba terdetik dalam hati 
" alhamdulillah , aku masih punya ummi abah .























Wednesday, August 28, 2013

Pernah . Kau ?

pernah?
pernah tak kau rasa sayang sangat kat seseorang
sampai apa dia buat
apa dia cakap
apa dia fikir
apa dia dengar
apa dia percaya
apa dia suka
apa dia benci
semua kau nak tahu
sampai kau sanggup maafkan apa juga salah dia
kecil, besar, kau sanggup lupakan
sebab nak lupakan salah tu 
lebih mudah dari kalau kau pilih untuk lupakan dia
sampai dia kau letak paling atas
apa yang lain cakap
apa kanan kiri bisik
kau dengar tapi kau peduli apa
untuk buang dia, mustahil
sampai kau bukan setakat bayangkan
malah kau doakan
yang di masa depan kau
dah tertulis
dia ada
sampai godaan lain
secantik sekacak mana
tak akan lebih cantik
tak akan lebih kacak
dari dia di mata kau
sampai mampu tertitis airmata kau
kalau dibayang hidup kau
tanpa ada dia
pernah?
aku pernah . 
Biar apa orang nak kata. Biar apa orang nak fikir. Biar apa orang nak hukum. Diam.
 Satu tanyaku yang masih tersisa: ketika kita punya pilihan untuk bahagia bersama, mengapa air mata masing-masing yang menjadi jawaban?

Friday, August 16, 2013

Engage . Kenapa jadi heboh

Salam to readers . Alhamdulillah , rindu sangat dengan blog . Dah berapa hari dah majlis tunang , baru harini afaf nak update . Baru harini rasa nak cerita .
First of all syukur alhamdulillah , semua berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah .
Pada awalnya afaf tak nak hebohkan tentang pertunangan ni because bagi afaf pertunangan itu tidak perlu di heboh heboh kan . Berbeza dengan pernikahan
Di sebab kan oleh itu , afaf tak inform sesape pun pasal majlis tu akan di adakan kecuali kawan kawan yang betul betul dekat dengan afaf .
Tapi after majlis tu berlangsung , afaf buka facebook . Tengok tengok mak ai notti berlambak .
Garu garu kepala because notti afaf biasa tak banyak sebab afaf bukan jenis yang selalu update status . Then tilik punya tilik rupa rupanya adik afaf ada uploadkan gamba sekitar majlis pertunangan tu. Ramai yang pm , call and ada juga yang post kat wall ucap tahniah atas pertunangan . Ya allah , gara gara teknologi . Dunia makin tak aman . Alahaiiii
For those yang mendoakan afaf dan zaid terima kasih sangat sangat . Semoga semua baik baik saja . Bak kata ustazah afaf , bila dah bertunang dugaan yang datang lagi banyak . Semoga afaf kuat menghadapi
Before afaf lupa , haritu afaf nampak ada gamba kak fatimah mokhtar kawin . Alhamdulillah , cantik sangat . Barakallah
Okay enough , itu cerita bahagia .
Dukanya ada juga , for those yang loyal dengan blog afaf dulu
afaf pernah luah tentang afaf kena fitnah macam macam tu kan , sekarang makin teruk sebenarnya , that hater siap ugut nak bunuh lagi . Tapi rasanya tak perlu afaf cerita dari a sampai z kan , sikit sikit cukup lah kan , alhamdulillah parents afaf dah buat report polis . Semuanya dalam siasatan dan hater tu sekarang sedang dipantau . Doakan keselamatan afaf yaaaaaa .

for those yang minta nak tengok gamba tunang tu afaf cuma selitkan siket sahaja yaaaa . nah

salam sayang dari afaf , published




Thursday, August 8, 2013

Salam Lebaran .

Salam to my loyal readers :)) Wah awkwardnya nak update belog hari ini . Tak tahu kenapa tapi serius betapa aku sangat rindu nak update blog . Tapi selalu saja tak berkesempatan because of aku jenis yang malas nak on lappy . Alah , Pemalas . Aduh segan sungguh

Okay , first of all Salam Lebaran to all of you . Muka sorang sorang nampak macam ceria , rasa malas nak hadap facebook lama lama because banyak sangat photo raya yang diupload orang . Alahai 
Bahagia betul . 

Cerita Satu Syawal . 

Pagi pagi after solat subuh tak tahu kenapa aku boleh tertido balik , ya allah bangun tu pun sebab adik yang kejutkan . Nak solat raya 
Dalam keadaan baru bangun memang rasa sangat malas nak pergi masjid . Aku bangun , termenung . 
Nak pergi masjid tak , nak pergi ke tak . Tak pergi rugi , setahun sekali

Last last alhamdulillah , Allah pilih aku untuk berada di sana setelah Dua tahun aku tak pergi solat hari raya because of sebab sebab yang tertentu . Tahun ni merasa juga solat raya lagi . Terharu 


Benda yang paling bahagia yang aku rasa adalah aku dapat snap photo family . Whole family , dalam keadaan yang ceria dan suasana yang tidak tegang . Berbeza dengan raya sebelum ni . 
Jujur , aku rindu kan satu family yang bahagia . Bukan aku sahaja , adik beradik yang lain . 
Ya Allah , kalau lah ummi abah tahu . Kami Rindu itu semua 
Apa apa pun , Syukur . Sekarang keadaan semakin pulih , ummi abah jarang salah faham each others , perkara biasa dalam hubungan  . 









Bila tatap satu satu gambar , air mata bagai nak jatuh . Alhamdulillah , aku masih punya ummi abah . Sedangkan masih ramai yang hidup tanpa mak ayah . Memang rasa sedih nak nak pula bila ummi kata 

" Ummi lahirkan anak anak ummi dalam keadaan yang cukup mudah , besar kan anak anak ummi tanpa sebarang masalah . Jodoh anak anak ummi pun mudah . Alhamdulillah , tak lama lagi anak anak ummi dah nak di ambil orang . Semua dah besar , jujur ummi kata . Ummi masih tak puas tatap muka kamu sorang sorang . Masih tak puas jaga kamu lima beradik , Ya allah. Cepatnya masa berlalu "




Selamat Hari Raya , maaf zahir dan batin .









Tuesday, August 6, 2013

Allah itu baik , Dia telah permudahkan

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful 
Alhamdulillah , masih bernafas dan masih boleh tatap muka ummi dan abah . 
Puasa dah nak habis , esok lusa dah raya . Ya Allah , tak sempat khatam Quran . Malu pulak dengan seorang gadis yang ku panggil adik . Hari hari nampak dia baca Quran , even pergi mall nak shopping baju raya sekali pun dia tetap bawa Quran . Kenapa bukan aku ya allah ? Aduh .
Nak raya dah , tapi langsung tak ada rasa because of majlis nikah kak long raya ke empat nanti . Ya , memang lah raya ke empat lama lagi tapi tengok lah rumah kami , masyaAllah . Bersepah dengan barang barang nikah . For sure memang tak ada siapa pun yang boleh jejak rumah ni . Close 

Tadi Zaid call , dia tak cakap banyak . 

Zaid : Afaf , ummi cadangkan kita nikah after final . Thats mean hujung bulan 11 ni . 
Afaf : What ? Ummi yang cadangkan ? 
Zaid : Iya lah , kenapa ? 
Afaf : Eh eh , sempat ke ? Kita nak focus on study lagi , nak prepare for nikah lagi . Zaid , Afaf rasa tak sempat lah . 
Zaid : Siapa kata kita akan uruskan semua  ? Kita tolong sikit sikit je , yang lain serah   kepada family . 
Afaf : Amboi , senangnya . Tapi macam mana Afaf nak bagitahu my whole family yang Afaf dah nak nikah tak lama lagi dah ? Dorang tak akan yakin lah yang Afaf boleh handle myself during study . Nak belajar lagi , fikir pasal rumah tangga lagi . Ya Allah
Zaid : Apa yang membebankan awak sebenarnya . Parents saya okay . Tak ada masalah 
Afaf : Okay , my family sangat pentingkan education . Tak habis belajar lagi mana boleh nikah ? 
Zaid : So that awak nak kata after belajar , nikah then lepas tu dah tak payah belajar dah?
         awak cakap seolah olah tuntut ilmu boleh berhenti kan ? Padahal ianya perlu berterusan . Apa salahnya nikah sambil belajar . 
Afaf : Afaf akan kata okay kalau ummi abah okay . Kalau dorang tak okay nampaknya kita kena pilih date lain yaa
Zaid : Okay , bincang dulu yaa dengan ummi abah 



aku dah macam tak tenang bila zaid cakap macam sure sure kami akan nikah bulan november ni . Ya allah , dekat sangat dah . Macam mana nak prepare semua ? Okay Afaf tarik nafas , hembussss . Huh 
Ya allah , lembut kan lah hati ummi abah . Jika ini semua terbaik untuk aku . Permudah kan lah 


Afaf : Ummi , ateh nak bagitahu yang parents Zaid cadangkan kami nikah hujung 
         bulan 11 ni . Ummi okay tak ?

Ummi pandang aku , dia diam . Ya allah dalam hati ni hanya Tuhan yang tahu , Dup dap dup dap . Aku mula pretend , berlagak seolah olah tenang dengan apa sahaja keputusan ummi . Yakin , itu yang terbaik .

Ummi : Ummi tak kisah , awak kena bincang dengan abah yaa . 

Ummi tak cakap banyak because dia nak bergegas keluar pergi bank . Katanya nak cepat sebab risau bank tutup . 

Saat ummi dan semua orang pergi . Aku stay di rumah , sorang sorang . 
Tiba tiba abah balik , entah dari mana . 

Afaf : Bah , ateh nak bincang kejap . Tapi abah jangan cakap apa apa dulu , ateh cuma nak minta           pendapat .
Abah : Ya , ada apa ? 

tengok lagak abah seolah olah dia tahu apa soalan yang bakal aku ajukan . Belum sempat aku tanya apa apa , dia senyum . entah kenapa 

Afaf : Bah , bila agaknya masa yang sesuai untuk ateh nikah ? Pada pendapat abah lah , ateh tak kisah bila bila , ateh cuma tanya 
Abah : Pada pendapat abah , abah tak kisah dan abah tak halang awak nak nikah awal .  Perlu kepada persediaan  . Dalam masa terdekat pun abah okay , lagipun awak dah ada income sendiri . Tak ada masalah , cuma ingat satu . Pelajaran itu penting 
Afaf : Ya allah , alhamdulillah . Terima Kasih bah

Allahuakbar , senangnya ummi abah bagi greenlight . As long as abah restu aku rasa lega . Sangat lega , sebab restu mereka sangat penting . Biar lah orang luar nak kata apa pasal kawin muda , banyak orang kata aku gatal . Biarkan , mereka tak faham . Nak puaskan hati mereka memang susah . Alhamdulillah


Banyak benda yang aku perlu belajar , seperkara yang aku sedar ialah; perkahwinan bukan semata menyatukan dua insan yang menyayangi antara satu sama lain, menghalalkan apa yang sebelumnya haram, boleh bergurau senda dan duduk bersama dengan pasangan, ianya lebih dari itu.




# aku di uji dalam kegembiraan dan kebahagiaan ini . Ya Allah , permudahkan lah . 
   Sabarkan hatimu saat dilanda gundah gulana. Percaya pada janji Allah, setiap kesulitan itu akan    ada kesenangannya. Dan yang paling penting Allah itu sentiasa ada di setiap sisi kita, setiap        saat! Jangan pernah berpaling tadah dari kasih-Nya dan yang paling penting yakin bahawa          pertolongan Allah akan menyusul.


Before publish , ni haa nak promote jubah baru di Humaira' Collection :) For those yang dah bisa pakai kain crepe tahu lah akan bezanya kain ni dengan yang OTHERS . this one jubah plain 
Kainnya cantik , selesa , ringan , dan senang di iron :) Boleh lah jenguk jenguk Humaira' Collection

Okay done . Published 










Sunday, July 21, 2013

Marriage .

 Tahniah afaf , tak lama lagi kau dah nak kawin . Semoga bahagia

Dua tiga minggu ini hanya perkataan itu yang di ungkapkan oleh kebanyakkan orang . Aku hanya mampu lemparkan senyuman .  Dalam hati hanya Allah yang tahu perasaan gembira , takut , sedih semua ada . Aku pun naik pelik bagaimana isu ini merebak , tak ada sorang pun yang tahu tentang perkara ni. kenapa ? actually, perkara ni kami nak rahsiakan je. Malas laa nak dengar macam2 pendapat orang luar. Al maklumlah manusia ni, ada yang anggap positif, but ada jugak yang anggap negatif. Afaf dengan Zaid rancang nak kawin lama lagi , paling tak pun tunggu dapat diploma. But haritu , Afaf bergurau dengan ummi , Afaf kata " mi , ateh nak kawin . Then ummi kata okay , alah Afaf dengan ummi memang suka bergurau , so that Afaf tak ambil serius sangat pasal itu tapi ada satu malam tu Afaf call abah , mulanya sekadar nak lepaskan rindu tiba tiba masuk part " abah ateh nak kawin boleh ? ateh nak kan hubungan yang halal .Tahu tak abah kata apa ? Dalam nada yang serius dia kata Okay , bagus lah tu . Abah tak akan halang kalau ateh nak kawin awal , benda baik .
Ya allah , bahagia rasanya .  For those yang tak tahu , abah Afaf tu strict orangnya , dia kata A bermakna A lah jawabnya , Bila dia kata B , B lah jawabnya . Tapi kali ni
Semua  dipermudahkan :)   . Sungguh aku tak sangka , aku tak pernah terfikir aku akan berkahwin dalam umur seawal ini . Alhamdulillah , mungkin dah tiba masanya . Siapa aku untuk menghalang benda baik


Kau nak kawin ni duit dah cukup ke ? persiapan macam mana ? 

Ya , duit . Siapa kata dunia hari ini duit tak penting ? Semua perlukan duit . Even nak masuk tandas sekali pun kena pakai duit . Ini kan pula nak kawin
Ada yang tanya , macam mana nak teruskan life after nikah nanti ? Ada duit ke ? Bila dah kawin tak boleh bergantung pada mak ayah lagi tau .

Kami tahu itu , di sebabkan itu kami wujudkan Humaira Collection , di sebabkan itu juga tiap tiap hari kami simpan seringgit sorang demi memenuhkan tabung nikah kami . Nak nikah nya kami ,  Mana mungkin kami membebankan mak ayah kami . InsyaAllah kami cuba untuk tidak menyusahkan mereka
Soal persiapan semuanya kami serah kepada kedua ibu bapa , mereka yang berhak ke atas kami . Lagipun tarikhnya masih belum di tetap kan , masih belum di bincangkan . Bila sampai waktu , aku akan beritahu . Kami hanya merancang tapi perancangan Allah itu jauh lebih baik .





Bersambung...







 















Sunday, June 2, 2013

Mati .

Jika Tuhanku bertanya pada ku..
Tidak malukah kau bermaksiat pada Ku?

Kau sembunyikan dosamu dari makhluk-Ku..
dan datang padaKu dengan penuh dosa

Bagaimana aku akan jawab duhai diriku yang malang?
dan siapalah yang dapat menyelamatkan aku?

Aku terus menyogok jiwaku dengan impian
dan harapan dari semasa ke semasa

Dan aku melupakan apa yang bakal dihadapi selepas mati..
Dan apa yang akan berlaku selepas aku dikafankan.

Seolah-olah aku ni telah dijamin untuk hidup selamanya..
Seakan mati tidak akan menemui

Dan telah datang padaku sakaratkul maut yang ngeri..
Nah ! siapa sekarang yang mampu melindungiku ?

Aku melihat pada wajah-wajah..
Apakah ada daripada mereka yang akan menebusku ?

Akan ku disoal apa yang telah aku lakukan di dunia untuk menyelamatkan diri ini?
Maka bagaimana akan ku jawab setelah aku mengabaikan urusan agamaku ? 

Celakanya aku ! Apakah aku tak mendengar ayat-ayat Allah yang menyeruku ?
Adakah aku tak dengar apa yang telah diberitakan di dalam surah Qaaf dan Yaasin ?

Adakah aku tak dengar tentang hari dikumpulkan manusia, hari penghimpunan dan hari ad-deen(qiyamah)?

Adakah aku tak dengar panggilan ajal maut, menyeru dan menjemput ku ?

Maka Ya RABB ? seorang hamba datang bertaubat, Siapa yang dapat melindunginya ?

Melainkan Tuhan yang MAHA luas pengampunanNYA
Dan yang membimbingku pada kebenaran

Aku telah datang padaMu maka kasihanilah daku
Dan beratkan timbangan (kebaikan) ku..

Dan ringankan(percepatkan) hisabku kerana Engkaulah yang terbaik dalam penghisaban..


Jika afaf mati , maafkan afaf kerana tidak memberi khabar berita kerana afaf sendiri tidak tahu saat kematian afaf . Jika afaf mati esok , afaf pasti para readers sekalian tidak akan sedar bahawa afaf telah mati sehinggalah datang seseorang membawa berita kematian afaf ini , mungkin abah , atau mungkin ummi . Entah

Lalu penuh lah wall facebook and twitter afaf dgn kata-kata takziah . Mungkin ada yang akan menangis untuk afaf . Sesungguhnya, afaf tak mengharapkan itu semua. Afaf cuma meminta doa daripada kamu semua . Mungkin waktu itu afaf sedang dihimpit hingga hancur tulang rusuk , mungkin waktu itu afaf sedang dipatuk oleh ular berbisa . Mungkin waktu itu afaf sedang dipukul oleh malaikat dan mungkin juga afaf sedang menikmati keindahan syurga . Afaf pun tak tahu.
Afaf sangat sayangkan blog ini ,tapi afaf pasti akan meninggalkannya. Dan jika ada sedikit manfaat daripada artikel-artikel tulisan afaf , afaf benar-benar mengharapkan kebaikan itu menjadi teman afaf di dalam kubur . Maaf kan afaf atas segala salah dan silap afaf , afaf akui bahawa diri ini lemah dengan segala bisikan syaitan dan terlampau mengikutkan hawa nafsu  . Halal kan segalanya
Sekarang ini syukur adanya ummi abah , adik kakak , sahabat , ada housemate yang baik-baik ,tapi jika afaf mati esok , Hilang lah itu semua . Sendirian

Afaf akan terus menulis hingga afaf meninggal dunia . Jika tiada kabar berita daripada afaf , ketahuilah afaf sudah mendahului kamu untuk ke alam yang lagi satu .
Afaf harapkan kematian yang indah. Amin. Kematian yang diiringi doa yang tidak putus-putus daripada ahli keluarga, saudara mara, sahabat handai, kawan-kawan, dan juga orang Islam yang lain. Afaf tak nak kubur afaf gelap. Sedih bukan, hidup tanpa lampu . Tiada cahaya . Afaf sentiasa berharap kematian afaf sentiasa diingati dengan hadiah Al-Fatihah.




Friday, May 31, 2013

Bicara Hati Ini

Hari ini seperti semalam
Suram .
Aku keseorangan di saat semua orang yang aku cinta pergi .
Kata mereka ingin menziarahi nenek di kampung ,
Terus aku ?
Aku di biar kan sendiri  
Tak apa , aku tahu aku bisa berdikari .

Jam menunjuk kan tepat 12 pm 
Aku terdiam . Bisu  
Seolah olah waktu berlari lari  anak
Meninggalkan aku .
Mungkin itu hanya perasaan aku
Namun , 
Aku harus cepat
Masih banyak yang perlu aku kerjakan
Buku " Being Gadis Osem " masih belum siap  lagi
Sekarang sudah helaian ke berapa pun aku tak pasti
Sungguh , tidak mampu aku teruskan
Aku cuba untuk bertahan . Pelahan lahan ku hembus kan nafas
Astaghfirullah , Hampir ku lupa dengan Isya'
Selesai berwudu' , sejadah ku bentang
Di saat dahi ini menyentuh sejadah ,
hanya air mata yang mampu berbicara .
Ya Allah , hanya Engkau yang tahu  
Jiwa hambamu ini seakan akan penat
Degupan jantung ini seolah olah berhenti
Aku bernyawa tetapi mati  . 

Aku menulis kerana gemar
Bukan meminta simpati
Berbicara lah kalian
Nilai lah aku ini seperti apa
Semoga kalian bahagia
Atas derita yang aku rasa .



Dan mohonlah pertolongan dengan sabar dan solat.Dan solat itu sungguh berat kecuali pada org-org yg khusuk(Al-baqarah ayat 45)

Saturday, May 25, 2013

Humaira Collection .

Bismillahirahmanirrahim , Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah , masih boleh tatap muka ummi abah pagi ni , siap boleh sarapan sama sama lagi  .
Ya Allah , Rindunya beloggggg * big hug . Lama sangat tak update rasanya . Bukan nak kata busy tapi tak tahu kenapa memang malas sangat nak buka lappy padahal dekat rumah bukan buat apa sangat . But totally serious , sangat lah penat even berkurung dalam rumah je . Rasa dunia gelap without cahaya matahari and so on . Rasa lemah and tak ada life

Today afaf nak cerita sikit ni haaa pasal Humaira Collection , for those yang belum tahu pasal Humaira Collection boleh tekan sini . Lately afaf ada buat bisnes on9 dengan Zaid Harisah , selain daripada readers semua , Zaid juga salah seorang kawan susah senang afaf . Yeah , dia mungkin akan ada rasa bangga bila baca post ni . Biar kan dia dengan perasaan dia sebab bukan senang dia nak dapat pujian , hehe .
Back to the point , berbekal kan duit JPA yang kami ada kami tubuh kan Humaira Collection .
Most of them ada tanya , eh eh why Humaira Collection , why tak letak nama Afaf sendiri or gabungan nama korang berdua ? Act memang afaf suka dengan nama tu . I dont know why but just nice :) Kan ?
Kalau korang nak tahu dulu afaf ada impian nak letak nama DoubleInfinity if afaf ada peluang buka butik or what , tapi hasrat itu dibatal kan without any reasons lagipun this is not butik , cuma bisnes on9 sebagai permulaan tapi insyaAllah kalau ada rezeki dalam masa three years nanti akan ada lah tu butik Humaira sekitar area rumah korang . Wah wah tinggi cita cita :) usaha itu penting . Kan ?

Afaf buat bisnes ni diam diam without pengetahuan ummi abah because afaf cuma rasa dorang tak yakin afaf boleh handle any business because of sikap afaf yang tak reti nak handle duit . But sampai bila nak sorok . Last last dorang tahu juga melalui fesbuk , alhamdulillah sangat tak percaya yang abah macam bagi support almost 97 % , yang 3 % tu abah masih tak percaya . well , ummi abah sepatutnya tahu sangat susah untuk afaf buang sense of shopping itu ini , mesti ada lah walaupun sedikit rasa nak shopping because nama pun perempuan dan afaf tak boleh lari dari nampak benda benda yang comel :')

Padangan ummi pula berbeza dengan abah . Dia tak habis habis tak percaya dengan afaf , dia kata dia cuma takut bisnes afaf jadi macam dia . ambil stok banyak banyak tapi tak ada masa pun nak jual ke apa because nanti sibuk nak focus on study and so on .  Ya afaf sangat lah faham tapi sekurang kurangnya bagi lah support sikit , kan guys ? Tapi itu bukan satu masalah even kadang kadang berendam juga air mata , afaf yakin ummi cuma risau yang afaf tak pandai nak handle bisness during study , dia takut semua berantakan .

Niat pada awalnya dulu fikir pasal nak kaut untung saja but alhamdulillah sekarang walaupun untung itu penting dalam bisnes , still kena betul kan niat , lillahi taala . Humaira Collection ni sediakan jubah and macam macam jenis tudung bidang '50 :')


out of stock 
Cotton Jubah RM 65.00
Tudung Bidang '50 RM 23.00

 Quality Cotton Jubah
Rm 79.00
Tudung Bidang '50
Rm 23.00
Available size Xl

 Grab Free Tudung By Purchase A Jubah 
Quality Cotton Jubah 
RM 90.00 
Free Postage

For those yang ada tanya pasal dropship tu , act kami memang nak kan kepada agent tetapi bila bincang and fikir balik , buat masa sekarang di sebab kan oleh stok kami yang tak banyak sangat lagi so that kami masih belum boleh buka kan pendaftaran for sesiapa yang nak jadi dropship untuk Humaira Collection  . Nanti sebarang inform afaf or zaid akan inform dekat page Humaira Collection .
 

Doa kan bisnes kami baik baik sahaja ya readers . Salam sayang , done . Published


Wednesday, May 8, 2013

Salam sayang untuk kamu .

Bismillahirrahmanirrahim , dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang . Alhamdulillah , pena ku ini masih mampu  menari demi jihad dijalanNya . 

Aurat . Ya aurat

Nak berkongsi sedikit , 6 hb Mei 2013 Afaf ke sebuah mall di sekitar area sini . Hanya sekadar ingin meluangkan masa dengan adik kesayangan . Lama betul tak jalan bersama sejak afaf sibuk menuntut ilmu di Ipoh
Sementara cuti semester ni teringin juga makan kek , minum cool blog sama sama dengan mereka .

Sedang diri ini duduk menikmati Blackberry cheese cake di sebuah kedai roti dan kek .Mata ini terpandang sekumpulan remaja , dalam ligkungan 20 an gaya nya . MasyaAllah ,
tidak bertudung dengan mempamerkan rambut yang perang, berlengan pendek , berseluar ketat . Tatkala itu terdetik di hati ,

"Ya allah . Kau berikan lah mereka kesedaran , bukakan lah hati hati mereka ini untuk terima agamaMu , untuk patuh segala peraturanMu Ya Allah . Kasihani lah mereka , kerana ketika ini mereka adalah orang orang yang rugi maka kau titip kan lah hidayah buat mereka agar mereka tergolong dalam golongan yang beruntung . Amin "

Afaf mula sedar . Ya , aku dulu pun persis mereka . Gayaku , pakaianku . Sama seperti mereka .

Jika di beri peluang untuk kembali ke masa silam , aku tidak akan menjadikan aurat ku sebagai tatapan lelaki ajnabi .
Menangis air mata darah sekali pun masa itu tidak akan kembali .

" alah perempuan tu , pakai litup . Nampak saja baik , hakikatnya sama . Munafik "

Wahai manusia , berkata lah selagi kamu mampu . Selagi kamu bahagia , terus kan lah . Aku akan diam . Diam sediam diamnya  . Tidak perlu rasanya aku buka mulut seolah oleh ingin satu dunia tahu kisah cerita ku yang sebenar benarnya. Aku yakin Allah itu Maha tahu , Dia tidak akan meninggalkan hambaNya . Maka , tidak perlu aku mengeluh kepada orang yang salah kerana aku juga manusia biasa , seperti kamu . Selagi mana dia manusia selagi itu lah dia tak akan sempurna , pasti ada cacat celanya .

Sunday, May 5, 2013

You Grab a Free Tudung By Purchase a Jubah .






Grab Free Tudung by Purchase a Jubah 

Okay , sekarang cuti semester . Beberapa minggu lagi Afaf akan melangkah semester TIGA . 
Dengan harapan semuanya baik baik sahaja . Harini memang tak akan ada madah kata dari Afaf sebab Afaf nak promote ni haaaa . Taddaaaa 
Okay sini ada ada published kan Jubah Cotton . Trend sekarang , gadis gadis memang suka dengan jubah sebegini . Selagi mana yang bernama perempuan , mesti dia akan ada sense of fashion. Alhamdulillah, sekarang kesedaran menutup aurat semakin meningkat, tahniah kepada muslimat yang memilih untuk mendahulukan peraturan Allah . 

Duhai gadis , islam itu tidak melarang untuk kita berfesyen . Islam melarang pendedahan aurat dalam berfesyen . As long as kita menutup aurat , ia tidak akan menjadi satu masalah if kita nak berfesyen :') Jangan abaikan perintah Allah semata mata gila kan fesyen . 


 



 Price : RM 90.00
Free Postage
Size : L ( Preorder for another size )
Material : Quality Cotton

AVAILABLE ! 
Brown in Colour


   AVAILABLE ! 
BLUE IN COLOUR .
                                                                        



                                                     


 AVAILABLE ! 
ORANGE IN COLOUR



                                                                        BLACK IN COLOUR
 "The only real elegance is in the mind; if you’ve got that, the rest really comes from it."


                                                                          
                                                                           Dark Blue in Colour
     "You decide what you are, what you want to express by the way you dress and the way you live."



Green in Colour .
 "I have always believed that fashion was not only to make women more beautiful, but also to reassure them, give them confidence."




                                                                               Pink in Colour
                                                      "beauty is absolute. It is the perfect harmony."




Purple in Colour 
"Comfort and love. Beauty comes when fashion succeeds."


 


Kadang kadang diri ini terbabas juga tapi bila sedar dari lena , cepat cepat perbetul kan niat . 
Ya , kita perempuan . Sentiasa nak cantik 
Pakai lah apa sahaja yang boleh melambangkan kita sebagai muslimah kerana kita adalah anugerah yang terindah :')  ADIOS . published !


Friday, March 29, 2013

Update :')



Bismillahirrahmanirrahim and salam semua :') 

Sibuk sangat dengan alam realiti , alhamdulillah ni ada juga masa jenguk alam maya ni haa. Memandang kan final dah dekat so afaf sibuk sangat hadap buku makan dan tidur :'\ lagi pun susah nak update belog sebab sekarang dah masuk kamsis balik dah -__- Alhamdulillah , hati rasa makin tenang . Sangat sangat tenang :) biarpun ada yang kata afaf ni sengaja nak jauh kan diri . Aish  Bukan sengaja nak menjauh kan diri dari orang ramai tapi jauh di sudut hati yang paling dalam afaf memang perlukan masa untuk sendirian , jauh dari orang orang . Kalau boleh afaf memang nak pergi jauh , sangat jauh tapi sebab sayang nak tinggal kamu semua jadi tak nak pergi lagi lah :) Heee




“ Bestnya, zaman kecik-kecik dulu, lagi seronok macam tu sahaja”
“ alamak, tahun depan dah 20 tahun dah, rasa tua pula”
“ Nanti dah nak sem 3, banyak benda kena fikir”
“ Perjalanan masih jauh dan berliku”
" Dapat JPA ni nak hajatnya nak buat bisnes dengan kawan baik kepada Pengarah PUO "
"Fikir nak kawin lagi " OPsss  

sebelum fikir nak pergi jauh tu nak kena hadap final ni dulu haaa . Aduhai [ urut urut dahi ] final ni afaf tengah cuba sedaya upaya untuk faham math . Untuk pengetahuan readers semua , afaf adalah salah seorang daripada gadis comel yang sangat tak pandai math  -___-   alah camon camon . chill lah sikit :) math je punnn -___-  apa guna beli kalkulator mahal mahal kalau tak pandai tekan and the most thing is mathematics is everything actually kan kan ? Benci mana pun terhadap Math, ia tetap datang melingkari hidup kita       [ ayat untuk sejuk kan hati ] Tipulah kalau kita boleh lari dari math dan apa yang afaf tahu Mathematics paling simple dalam Islam adalah bilangan rakaat dalam solat lima waktu kita. Semasa kita berniat di dalam solat tu kan tentu kita ada sebut Contohnya, Sahaja aku Solat Fardhu Maghrib Tiga Rakaat tunai kerana Allah Taala. See, sungguh dekat kan kita dengan Mathematics. Ok, tu briefing sikit, boleh lah bagitahu your geng surau nanti, kenapa-why-li maza kita kena study Maths? cukup . 
After final exam insyaAllah kalau diizinkan , afaf akan siapkan buku Being Gadis Osem tuu . Haaa , cakap pasal buku mesti korang tak tahu afaf sekarang tengah bertungkus lumus tulis  buku sendiri kan ? Soal boleh jual ke tidak tu tolak tepi dulu sebab afaf menulis cuma sekadar nak isi masa yang ada dan Alhamdulillah syukur sangat sangat sekarang afaf dah siapkan bab aurat dengan cinta # Kak Fara Waheeda sangat membantu afaf dan dia sangat sokong apa yang afaf tengah buat dan moga moga memberi manfaat katanya :) Based on pandangan mereka mereka yang dah baca dorang kata afaf boleh teruskan menulis buku tuuu tapi buat masa sekarang kena stop dulu because saya perlu fokus kepada final dulu . Idea tu banyak tapi tak tahu macam mana nak keluarkan , kadang kadang tu pegang pen setengah jam lepas tu letak balik . Kertas sikit pun tak ada kesan dakwat , sangat lah susah nak bagi ayat yang semua orang boleh faham apa yang kita cuba sampai kan . 

" Menulis itu kan panggilan jiwa , Jangan memaksa agar maknanya tetap ada " 
meowwwww -__- 

 Semalam berkesempatan duduk sama sama dengan kawan lama . Ya Allah banyak sangat cerita mereka . Kita sama cuma kisah kita berbeza :) 
 Benda paling seronok untuk dibincangkan atas dunia ini ialah cinta. Yang bertudung ke, yang berkopiah ke, sama sahaja akan tersenyum-senyum bila bercakap tentang isu ini. Ya Kita bukannya robot. Kita ada perasaan dan cinta ialah salah satu perasaan yang Allah ciptakan, menjadi fitrah dalam diri kita.

" Aku rasa kan bila aku dengan boyfriend aku , aku banyak lalai wey . Banyak tak ingat Tuhan " apa aku nak buat ni ?  [ garu garu kepala ]

Sahabatku sayang : Sebenarnya untuk memilih pasangan hidup, dia tidak hanya akan menjadi teman di dunia ini tetapi di akhirat. Sekiranya di dunia dia memberi masalah, pasti di akhirat dia akan memberi mudharat yang jauh lebih besar :) Afaf ada terbaca bahawa bila kita memiliki pasangan yang mahukan agama bererti kita memiliki sebelah sayap untuk ke langit Hanya tinggal kita untuk mula mengibar-ngibar sebelah sayap lagi untuk menuju ke sana :) indah bukan ? okay enough





Nak cerita sikit dekat sini , sejak dua menjak ni ujian tu selalu ada . Disebabkan perangai afaf ni yang suka berkawan dengan semua orang ada saja mulut yang kata afaf ni hipokrit. Tapi diam , diam sediam diamnya. Syukur sangat setiap kali afaf rasa tak kuat ada saja orang orang baik yang datang dekat afaf , banyak nasihat yang mereka bagi even kami tak kenal each other pun . Terharu dengan sorang akak yang berniqab ni , kami tak kenal sangat tapi tak tahu kenapa dia sangat baik dengan afaf , haritu dia sanggup berjalan beribu ribu batu nak jumpa afaf semata mata nak bagi artikel pasal Fitnah Wanita . Hanya DUA helai kertas sahaja . Kadang kadang rasa macam tak layak sebab afaf ni banyak sangat buat dosa tapi nak cerita sikit yang Allah tu tak zalim . Allah tidak sekali pun berhenti daripada memandang kita dengan pandangan rahmat kerana di sisi-Nya, pintu keampunan terbuka seluas-luasnya. Allah memberi masa yang panjang untuk kita berubah. Janjinya jelas . Sekali kita bertaubat dengan taubat yang sebenar, maka di sisi-Nya, kita seperti manusia yang tiada dosa. Dia tak berdendam malah selalu memaafkan :) Allah tu sayang kita , terlalu sayang :')